perjantai 11. joulukuuta 2020

Esittely sijoittamiseen
On yleisesti tunnettuja mielipiteitä, että sijoittaminen on tarkoitettu vain rikkaille, se on vaikeaa tai se on huijaus. Olen itsekin kuullut näitä väittämiä. Ymmärrettävästi täysin tuntematon asia voi saada sinut tuntemaan tai sanomaan näin. Usein ne ovat kuitenkin omia pelkojasi, jotka pidättelevät sinua.

On totta, että rikkaat sijoittavat ja jotkut sijoitukset ovat vain rikkaille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinä, tavallinen ihminen et voisi aloittaa sijoittamista. Kyllä, sijoittaminen voi myös olla vaikeaa, jos et tiedä siitä mitään. Olen varma, että pyörällä ajaminen ensimmäistä kertaa lapsena oli vaikeaa tai verotietojen täyttäminen myöhemmällä iällä. Ja kyllä, jotkut sijoitukset saattavat olla huijauksia, mutta suurin osa niistä ei ole. Yritän sanoa, että kaikki on aluksi pelottavaa ja vaikeaa, mutta jos sinulla on rohkeutta ottaa ensimmäinen askel kohti tuntematonta, silmäsi alkavat varmasti avautua. Ja hetken kuluttua se ei enää näytä niin pelottavalta. 

Tällaisen aloituksen jälkeen olen varma, että monet teistä suhtautuvat edelleen skeptisesti aiheeseen. Siksi haluaisin kertoa kuinka itse pääsin alkuun. Olen aina kuvaillut itseäni omistautuneeksi työntekijäksi. Henkilöksi, joka menee töihin, tekee mitä häneltä odotetaan ja palaa 8 tunnin kuluttua takaisin kotiin. Vapaa-aikani vietin yleensä joko katsomalla sarjoja ja elokuvia puolisoni kanssa, selailemalla puhelinta tai ulkoillen. Tunsin silloin tällöin, että elämästäni puuttuu jotain, mutta tämä ajatus meni ohi yhtä nopeasti kuin saapuikin ja jatkoin rutiinien parissa. 

Tapasin vuoden 2019 alussa ystäväni kanssa hänen ollessa työmatkalla. Hän kertoi minulle, että alkoi juuri sijoittaa osan ylimääräisistä rahoistaan etf:iin ja rahastoihin. En ymmärtänyt, aluksi puoliakaan mitä hän puhui, ja monet hänen käyttämistä sanoista kuulosti siansaksalta. Olin kuitenkin kiinnostunut aiheesta, koska olin myös itse joskus miettinyt sijoittamisen aloittamista. Se jäi kuitenkin vain ajatukseksi, koska minulla ei koskaan ollut selvää kosketuspintaa aiheeseen, mutta nyt kun luottamani henkilö puhui siitä vakuuttavaan sävyyn, se motivoi myös minua aloittamaan. Kuten saatat arvata, suurin osa 2 tunnin keskustelusta oli keskittynyt sijoittamiseen. Sanoessani hyvästit ystävälleni, sijoittamisen aloittaminen tuntui ensimmäistä kertaa konkreettiselta.

Tiesin saavani bonuksen töistä myöhemmin keväällä (tätä ei yleensä tapahdu) ja päätin käyttää osan rahasta ensimmäisen sijoituksen tekemiseen. Seuraavat pari kuukautta menivät, kunnes tuli päivä, jolloin bonus saapui pankkitililleni. Myöhemmin sinä päivänä otin yhteyttä ystävääni, joka alun perin kertoi minulle sijoittamisesta. Kysyin häneltä, mitä asioita minun on otettava huomioon sijoituksia valittaessa.

Muutama tärkeä asia, jotka opin ystävältäni:

 1. Hajauta sijoituksesi maantieteellisesti. 2000-luvun ajan yhdysvallat ovat olleet eturintamassa parhaiden sijoitusten suhteen. Tuottoisimmat alueet ja maat ovat kuitenkin vaihdelleet vuosikymmenten saatossa, joten on hyvä pelata varman päälle ja sijoittaa globaalisti, jos ajatuksissasi on pitkäaikainen sijoittaminen.

 2. Hajauta sijoituksesi ajallisesti. Tämä tarkoittaa, että sinun ei kannata sijoittaa kaikkia rahoja kerralla, vaan sen sijaan sijoittaa sama määrä rahaa pidemmällä ajanjaksolla. HIstoria osoittaa, että tällä menetelmällä päästään vuosikymmenten yli tehtävällä tarkastelulla noin 7% vuosittaiseen inflaatiokorjattuun tuottoon. 

 3. Minimoi kiinteät kustannukset. Olen pyrkinyt havainnoimaan tätä alla esitetyssä taulukossa.
Kaaviossa on kuvattu kolmea eri henkilöä, joista kukin saa käyttöönsä 5000e alkupääomaa. Jokaisen tulee sijoittaa rahansa kertasijoituksena indeksiosuusrahastoon eli ETF-rahastoon. Sijoituksen oletettu vuosituotto on historiallinen keskiarvotuotto eli 7%.

Henkilö A:n valitsemassa rahastossa vuosikulut ovat 2%. 60v sijoitusajalla hänen loppusijoituksensa arvo on 89 tuhatta euroa. Henkilö B:n rahastossa vuosikulut ovat 1% ja hänen loppusijoituksensa arvo on 156 tuhatta euroa. Henkilö C:n rahastossa vuosikulut ovat 0,5% ja loppusijoituksen arvo on 206 tuhatta euroa. Kuluilla on siis todella suuri merkitys loppupääoman suuruuteen pitkällä aikavälillä tarkasteltaessa.

Kun nämä kriteerit ovat kirkkaana mielessä, olet hyvässä vauhdissa tekemään ensimmäiset sijoituksesi. Lopuksi haluan korostaa sitä tosiasiaa, että olen itse aloittelija sijoittamisen suhteen. Siksi en voi antaa sinulle vastauksia kuinka rikastua nopeasti. Minulla on kuitenkin intohimo sijoittaa ja jakaa tietoa muille ihmisille. Yritän jatkuvasti parantaa itseäni erilaisilla menetelmillä tämän saavuttamiseksi.


Laita kommenttia miten sinä päätit aloittaa sijoittamisen. Jos et ole vielä aloittanut, mikä tähän on ollut suurimpana syynä?
*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"2 kommenttia:

 1. Aloitin sijoittamisen reilu kuukausi sitten. Korona pandemia oli painanut osakkeiden arvoja alas, joten ajattelin, että nyt on hyvä hetki lähteä mukaan. Ehkä puoli vuotta sitten olisi ollut vielä kannattavampaa, mutta se on jälkiviisastelua.
  Nimim. Usko tulevaisuuteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon loistavasta päätöksestä. Meillä kullakin on omat jossittelun aiheemme. Itse harmittelen puolestaan, etten tajunnut laittaa maaliskuussa enempää rahaa markkinoille. Jälkeenpäin katsottuna asiat tuntuvat selkeiltä, mutta itse hetkessä se on kaikkea muuta. Tärkeintä on tehdä päätös aloittaa.

   Poista