maanantai 21. joulukuuta 2020

Oman sijoitustyylin löytäminen










Edellisessä tekstissäni kirjoitin sijoittamisen aloittamisesta ja tärkeimmistä asioista, jotka tulisi ottaa huomioon sijoituksia tehtäessä. Nyt jatkamme saman aiheen ympärillä ja pureudumme tarkemmin eri sijoitustyyleihin ja palveluntarjoajiin. 


Sijoitustyylit


Erilaisia tapoja sijoittaa on lukuisia. Näin ollen voin sanoa varmasti, että jos päätät aloittaa sijoittamisen tulet löytämään itsellesi ominaisen tavan. Itselleni kolme sijoitustyyliä ovat nousseet muita selvemmin esille ja näistä ajattelin kirjoittaa hieman tarkemmin. Nämä ovat treidaaminen, suora osakepoiminta  ja rahastosijoittaminen. Itse kuulun näistä viimeiseen sijoittajatyyppiin. 


Treidaaminen on kaupankäyntiä yleensä lyhyellä aikavälillä. Sen etuna muihin sijoitustyyleihin on, että pystyt tekemään tuottoa myös laskeviin kursseihin. Treidaaminen on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viimeisen vuoden aikana sosiaalisen median näkyvyyden ansiosta. Sen avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviä tuottoja lyhyessä ajassa. Tämä, kuten kaikki muutkin nopeaa tuottoa lupaavat asiat elämässä vaativat, joko äärimmäisen hyvää tuuria tai valmiutta opiskella aihetta usean vuoden ajan. Mitä pidemmällä aikavälillä tuottoa tarkastellaan sitä pienemmässä roolissa tuuri on. 


Osakepoiminta on treidaamisen lailla niin sanottu kantaa ottava sijoitustyyli. Siinä nimensä mukaisesti poimitaan eli valitaan pörssistä yksittäisiä osakkeita, joiden uskotaan tuottavan keskimääräistä paremmin. Osakepoimintaa harrastavan tulisi valita salkkuunsa vähintään 6-10 eri sektoreilla sijaitsevaa osaketta, jotta riittävä hajautus saadaan aikaan. Kuten treidaaminen, myös pitkällä tähtäimellä tuottoisa osakepoiminta vaatii intohimoa ja suurta halua oppia jatkuvasti lisää. 











Rahastosijoittaminen on kahteen edellä mainittuun sijoitustyyliin verrattuna huomattavasti passiivisempaa. Sen perimmäisenä tarkoituksena on niin sanottu osta ja unohda. Osakerahastot sisältävät tyypillisesti satoja tai jopa tuhansia eri osakkeita ja saman rahaston sisällä voi olla osakkeita ympäri maailmaa. Tämän johdosta saat sijoitussalkkuusi varmuudella myös niitä keskimääräisesti paremmin tuottavia osakkeita. Viime jaksossa esittämäni 7% keskimääräinen inflaatiokorjattu vuosituotto yhdistetäänkin juuri rahastosijoittamiseen sen laajan hajautuksen ansiosta. Tämä sijoitustyyli sopii ensisijaisesti aloittelijoille ja pitkällä tähtäimellä sijoittaville. Laajan hajautuksen ja pitkän aikavälin yhdistelmä minimoi rahojen menettämisen todennäköisyyden. 


Suosittelen tutustumaan sijoittamisen alkuvaiheilla ajatuksella eri sijoitustyyleihin ja valitsemaan näistä itselle ominaisimmalta tuntuvan. 


Palveluntarjoajat


Kuten sijoitustyylejä myös palveluntarjoajia löytyy markkinoilta lukuisia eikä määrä ole ymmärtääkseni vähenemään päin. Suosituimpia näistä ovat Nordnet, Seligson sekä suurimmat suomalaiset pankit. Palveluntarjoajaa valitessa onkin yllätys yllätys hyvä verrata heidän tarjontansa soveltuvuutta omaan sijoitustyyliin. 


En lähde sen kummemmin listaamaan eri palveluntarjoajien ominaisuuksia kun en niistä rehellisesti sanottuna paljoakaan tiedä. Nykypäivän teknologia on kuitenkin tehnyt yksityiselle sijoittajalle palveluntarjoajan valinnan entistä helpommaksi. Yrityksen sivuilla vieraillessa pääsee helposti käsiksi tarjolla oleviin palveluihin ja näiden hinnastoihin. Tänä päivänä moni tarjoaa myös monipuolista ja laadukasta oppimateriaalia, joilla yksityissijoittaja pystyy helposti kartuttamaan omaa tietämystään. 













Itse olen valinnut omaksi palveluntarjoajaksi Nordnetin. Toistaiseksi olen ollut myös erittäin tyytyväinen heidän toimintaansa. Pienenä miinuksena täytyy kuitenkin mainita, että 2,5€ kuukausikulu ETF:ien säästösopimukseen olisi voinut jäädä tulematta. Tästäkin huolimatta heidän hintatasonsa on edelleen hyvällä tasolla. 

Nordnet on varmastikin luontainen valinta myös monelle muulle, sillä he ovat kirjoitushetkellä suomen suosituin arvopaperivälittäjä. He tarjoavat myös kuhunkin yllä mainittuun sijoitustyyliin laajan valikoiman tuotteita. Heidän sosiaalisen median näkyvyys on mielestäni omaa luokkaansa. Suosituimpia sisältöjä, joita itse aktiivisesti seuraan ovat Rahapodi rahastosijoittaminen), Trader’s club (treidaajille) sekä titaanien taisto. Viimeksi mainitussa formaatissa on itse asiassa rahastosijoittamisen, osakepoiminnan ja treidaus-tyylin edustajat keskustelemassa kuukausittain omasta markkinanäkemyksestään. 


Toivottavasti tämä lyhyt tietopläjäys herätti ajatuksia. Kuten jo mainitsin, jokaiselle löytyy oma tyylinsä, joillekin useampia. Tärkeintä on lähteä avoimin mielin tutkimaan mitä markkinoilla on tarjolla. Kirjoita alle kommenttia, mikä sijoitustyyleistä kiinnostaa sinua. Onko se joku tekstissä esitellyistä vai näiden ulkopuolelta? 




*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti