tiistai 29. joulukuuta 2020

Viimeiset 18 kuukautta











Itse tykkään miettiä elämääni pitkälle eteenpäin erinäisten suunnitelmien avulla. Välillä on kuitenkin hyvä katsoa myös toiseen suuntaan ja arvioida mitä on tähän mennessä saanut aikaan. Tässä kirjoituksessa käyn läpi tapahtumia ja tärkeimpiä oivalluksia karkeasti edellisen 18 kuukauden ajalta.


Sijoittamisen aloittaminen


Tämä tuntuu tänä päivänä itsestään selvyydeltä, mutta pari vuotta sitten näin ei tosiaankaan vielä ollut. Sijoittamisen kaltainen merkittävä asia oli oman tajunnan tason ulkopuolella. On helppo potkia itseään, että miksi en aloittanut tätä aikaisemmin tai ylipäänsä tajunnut tai sisäistänyt sen tärkeyttä. Syitä on varmasti monia, mutta itsensä soimaamisen sijaan on parempi todeta, että näin ei vaan tapahtunut. Olen keskustellut aiheesta monen lähipiirissä olevan ihmisen kanssa viimeisen vuoden aikana ja monen suusta kuulee samat sanat: “olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin”. Tämän myötä on ollut helpompi antaa itselle niin sanottu synninpäästö ja keskittää ajatukset tulevaan. 


Vuoden lähestyessä loppuaan ja oman sijoitusvarallisuuden lähestyessä viisinumeroisen luvun rajapintaa on hyvä hetki taputtaa itseään olalle ja olla tyytyväinen, että päätti aloittaa itselle “oikealla hetkellä”. 


Oman talouden kriittinen tarkastelu


Olen aina ollut luonteeltani säästäväinen ihminen, joidenkin mielestä varmaankin jopa pihi. Silti omasta kulutuksesta on löytynyt useita kustannustehokkaita parannuksia. Näistä esimerkkeinä: 

  • insinööriliitosta eroaminen ja siirtyminen yleisen työttömyyskassan jäseneksi, säästö vuositasolla 300€. 

  • työpaikkalounaiden vaihtaminen itse valmistettuihin (tähän viittasinkin aiemmin ensimmäisessä kirjoituksessani), kuukausisäästö tässä karkeasti 100€/kk.

  • vakuutusten kilpailuttaminen, säästö 200€ vuodessa

  • parturipalveluiden vaihtaminen julkisesta ketjusta toiseen, 200€ vuodessa.


Näillä muutoksilla jo mielestäni aiemmin tehokkaaseen kulutukseen olen onnistunut saamaan melkein 2000€ lisäsäästöt vuositasolla. Nämä rahat kun sijoittaa eteenpäin esim. kustannustehokkaaseen rahastoon, raha alkaa tekemään työtä itselle ja lumipalloefekti saa entisestään vauhtia. 


 










Omistusasunnosta vuokralle ja vuokralta uuteen yhteiseen kotiin


Myin 2019 syksyllä kerrostaloasunnosta omistamani kaksion. Meillä oli avopuolisoni kanssa kiikarissa ensimmäinen yhteinen omistusasunto ja en halunnut ottaa sitä riskiä, että jäisimme jumiin kahden asunnon väliin. Tämä pelko oli mielestäni aiheellinen, sillä vaikka asuntoni sijaitsi Tampereen läheisyydessä, ei asuinalue ollut maineeltaan parhaimmistoa. Lisäksi sen aikaisen taloudellisen tilanteen takia asunnon myynti oli jossain vaiheessa edessä, sillä rahat eivät olisi riittäneet jättämään sitä sijoitusasunnoksi. Näin ollen vietimmekin seuraavan vuoden vuokralla pienehkössä kerrostalokaksiossa muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta. 


Jälkeenpäin ajatellen olen tyytyväinen tekemääni ratkaisuun. Vuokralla asuessa mieleen palautui hyvin nopeasti, että oman asunnon omistaminen kasvukeskuksesta on monin tavoin kannattavampaa. 

  • raha virtaa kuukausittain omaan taskuun toisen taskujen sijasta

  • pääset todennäköisestä nauttimaan asunnon arvonkehityksestä

  • asunnosta saa tehtyä itsensä näköisen


Näiden lisäksi uskon vahvasti, että asunnon myyminen kyseiseltä alueelta olisi ollut huomattavasti hankalampaa vuotta myöhemmin. Stressitaso olisi vähintäänkin noussut korkeammalle. 


Syyskuun lopussa pääsimme vihdoin muuttamaan ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme. Lukuisat muutokset kiintokalusteiden ratkaisuihin ja pintoihin, uusien kalusteiden hankinta sekä varainsiirtovero toki tekivät pienen loven talouteen ja nettovarallisuuden kehitykseen, mutta oma on silti oma. Vietämme niin suuren osan elämästämme kotona, varsinkin nyt etätöiden yleistyessä, joten on ollut helppo perustella itselle nämä kulut investointina omaan viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. 


Suoraan sanottuna ihmettelen, miksi niin moni uuden asunnon ostaja miettii jo ostohetkellä sen myyntiä, eikä halua tehdä muutoksia valmiisiin valko/musta/harmaisiin pintoihin. Maalia ja tapettia kyllä saa kohtuulliseen hintaan rautakaupasta.   












Lukuisien äänikirjojen kuuntelu


Omana teemanani on viimeisten vuosien aikana ollut itsensä jatkuva kehittäminen. Tähän yhtenä tärkeimpänä työkaluna on toiminut äänikirjojen kuuntelu. Agendana tämän takana on ollut usko siitä, että itseään kehittämällä ja tietämystään parantamalla pystyy vauhdittamaan myös omien tulojen kehitystä.


Olen kuunnellut itse äänikirjoja pääsääntöisesti pitempiä automatkoja tehdessä tai kävelylenkeillä. Näin ollen pystyy helposti tehostamaan näitäkin hetkiä päivästä. Alla listattuna muutama skenaario, joiden uskon olevan mahdollisia tai ainakin todennäköisimpiä itseään kokeneempien ihmisten ajatuksia sisäistämällä:

  • syntyy ajatuksia, joiden avulla oma tekeminen kehittyy

  • toisten taloudellisista virheistä oppii etukäteen, eikä niitä tarvi itse tehdä

  • oppii ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta 


Ansiotulomaailmassa palkankorotuksen edellytyksenä on usein kyky vakuuttaa esimies siitä, että oma ammattitaito on kehittynyt ja sitä kautta työnteko tehostunut. Aion itse ottaa puheeksi seuraavassa kehityskeskustelussa jatkuvan äänikirjojen kuuntelun ja pyrkiä myös tällä tavoin perustelemaan omaa kehitystäni. Raportoin tästä myöhemmässä vaiheessa. 


Blogin aloittaminen


Tämän vaikutukset eivät ole vielä täysin itselle auenneet sillä blogilla on ikää kirjoitushetkellä vasta vajaa kuukauden verran. SIlti voisin kuvitella, että asian kirjoittaminen auki omasta pääkopasta auttaa ymmärtämään entisestään asioita, selkeyttää omia ajatuksia ja motivoi opiskelemaan entisestään. 


Tässä muutama pääpointti oman elämän viimeaikaisista tapahtumista. Toivottavasti sait tästä jotain ajatuksia itsellesi ja muista välillä pysähtyä arvostamaan jo saavuttamiasi asioita. Pistä kommenttia alle mitä omassa elämässäsi on viime aikoina tapahtunut ja mitä oivalluksia niistä on jäänyt käteen. 




*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti