keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Miten varautua taantumaan

Markkinat ovat nousseet hurjaan tahtiin jo reilun vuoden ajan. Kuinka kauan tämänkaltainen trendi voi jatkua? Siihen tuskin osaa kukaan vastata. Näin ollen onkin perusteltua valmistautua taantumaan jo etukäteen.


Julkaisin samasta aiheesta kuvan instagramiin viime viikolla (linkki kuvaan löytyy tästä). Aiheesta löytyi kuitenkin sen verran paljon sanottavaa, että päätin pureutua siihen hieman laajemmin vielä blogikirjoituksella.












Miten varautua? 


Opiskele uusia taitoja minimoidaksesi työttömyyden riski: Nykymaailmassa ammattilaisista on kova kysyntä. Pohdi siis mitä taitoja kehittämällä/hankkimalla pystyt tekemään itsestäsi korvaamattoman. Myynnin ammattilainen saattaisi hyötyä esimerkiksi markkinointitaidoista. Markkinoinnin ammattilainen voisi ottaa haltuun uuden sosiaalisen median sovelluksen. Rekkakuski voisi hankkia vaarallisten aineiden kuljetuksen pätevyyden. Vaihtoehtoja on rajattomasti. 


Uskon itse vahvasti siihen, että tulevaisuus on moniosaajien -ihmisten, jotka osaavat ajatella tilannetta ja asioita useista näkökulmista. Tästä syystä olen itse pyrkinyt aktiivisesti jo työurani alkumetreillä tarttumaan uusiin haasteisiin ja työtehtäviin. Aloitin työurani suunnittelijana. Tämän jälkeen siirryin työmaainsinööriksi. Työmaalla ollessani huomasin nopeasti, että pystyin hyödyntämään suunnittelijana kerryttämääni kokemusta nopeiden suunnitelmaratkaisujen ja muutoksien tekemiseksi. Työmaainsinöörin tehtävistä palasin takaisin suunnitteluun, jolloin puolestaan huomasin, että suunnitelmia tehdessäni osasin ottaa nyt huomioon myös asentajien näkökannan. Tämän jälkeen siirryin myynnillisiin tehtäviin. Tällöin huomasin jälleen, että hinnan laskeminen erinäisiin tarjouksiin oli huomattavasti helpompaa kun osasin ottaa jo laskentavaiheessa kantaa tulevaan projektiin sekä suunnittelijan, että työmaainsinöörin näkökulmasta. 


Älä osta taloa maksimaalisella velkavivulla: Uutta rahaa printataan tällä hetkellä ennätystahtiin ja tämä luo otolliset olosuhteet inflaation (rahanarvon heikkenemisen) kasvuun. Liian korkeaa inflaatiota rajoitetaan puolestaan nostamalla korkoja. Nyt kun korot ovat jo entuudestaan ennätysmatalissa lukemissa on niiden nousulle paljon varaa. Nyt ei siis ole välttämättä paras aika ostaa taloa maksimaalisella velkavivulla. 












Ostopäätös on kuitenkin perusteltu, jos olet kartoittanut riskit etukäteen. Hyvänä keinona on tutkia lainaerien lyhennystä lainan eri koroilla. Voit saada nyt lainan marginaalin hintaan 0,5% +12kk euribor (joka on tällä hetkellä miinuksella). Mitä tapahtuu, jos euribor nousee 2,5% tai jopa 5,5%, jolloin kokonaiskorkosi olisi 3% tai 6%. Pystyt tutkimaan tilannetta tämän yksinkertaisen google sheetsiin tehdyn kaavan perusteella (asuntolainalaskuri).


Älä myy pitkäjänteisiä sijoituksiasi romahduksen aikana: Pörssikurssien luonteeseen kuuluu aaltomainen heilahtelu. Vuosikymmenien ajan sijoittava henkilö saa varautua useampiin pitkiin nousukausiin ja nopeisiin romahduksiin tällä aikavälillä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hinnat ovat aina palautuneet pohjilta uusiin huippuihin. Pidä siis sijoitussuunnitelmastasi kiinni ja istu tarvittaessa käsiesi päällä, jotta vältyt paniikkimyynneiltä. Pitkäjänteinen sijoittaja eli vuosikymmeniä sijoittava henkilö pääsee nauttimaan korkoa korolle ilmiön mahtavuudesta. Ainoa tapa millä tämän pystyy pilaamaan on myydä paniikissa kurssien pohjilla omistuksensa pois. Muista siis tämä kun koko markkina seuraavan kerran romahtaa! 


Jatka säännöllistä sijoittamista: Historiallisesti on todistettu, että osakekurssien huipulla myyminen ja pohjalla ostaminen on tilastollisesti äärimmäisen vaikeaa (käytännössä mahdotonta). Sen sijaan hyvä tapa on ostaa kuukausittain osakkeita vakiosummalla. Näin ollen sinun ei tarvitse liikaa välittää kurssiheilahteluista. Tulet ostamaan osakkeita sekä huipuilta, pohjalta, että niiden välistä. Jutun juju piilee kuitenkin siinä, että sijoitussummasi ollessa vakio saat samalla rahalla ostettua enemmän osakkeita niiden ollessa alhaisissa hinnoissa. 










Maksa pois korkeakorkoiset lainasi ja kerrytä useamman kuukauden suuruinen varakassa: Korkea korkoisia lainoja tulisi välttää suurimmissa määrin elämän jokaisessa vaiheessa (tarkoittaen, että olet itse maksupuolella), eritoten taantumassa. Korkoakorkoiset lainat yhdistettynä lomautuksen/irtisanomisen pelkoon ja sijoitusvarallisuuden heikkenemiseen on yhdistelmä, jota itse en ainakaan henkilökohtaisesti halua kokea. Mikäli lainat säilyvät pitkään maksamattomina tai pahimmassa tapauksessa jopa lyhentämättöminä alkaa korkoa korolle -ilmiö tekemään työtään sinua vastaan. 


Taakkana olevien lainojen maksamisen jälkeen on loogista kerryttää 3-6kk nettopalkan suuruinen varakassa. Tämän tarkoituksena on taata, että et joudu turvautumaan huonoihin lainoihin enää tulevaisuudessa. Varakassan suuruus tulisi suhteuttaa nykyiseen elämäntilanteeseesi. Jos olet vakituisessa työssä ja taloudellinen tilanteesi on muutenkin vakaa, pärjäät hyvin 3kk varakassalla. Mikäli taas olet töissä määräaikaisella sopimuksella tai työtilanteesi on muuten vain epävarmalla pohjalla suosittelen tavoittelemaan jopa 6kk nettopalkan suuruista varakassaa.  


Kuten jo alussa mainitsin, tulevaisuus näyttää melko epävarmalta tällä hetkellä. On äärimmäisen vaikea sanoa, koska talous ottaa suuremman korjausliikkeen alaspäin. Tärkeää on kuitenkin valmistautua tähän tilanteeseen jo etukäteen, jotta siitä selviäisi yli mahdollisimman vähillä vaurioilla. 


Mitä mieltä kirjoituksesta? Herättikö ajatuksia? Kommentoi alle!



*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti