Aikaisemmat kirjoitukseni ovat liittyneet vahvasti sijoittamiseen, omaan talouteen ja sen hallintaan. Nyt halusin poiketa tästä aiheesta ja avata hieman prosessia, jolla pyrin maksimoimaan päivittäisen tehokkuuteni.
Ihmisellä on rajallinen määrä energiaa ja aikaa käytettäväksi päivän aikana. Tällä kertaa pyrinkin käymään läpi omakohtaisten esimerkkien avulla yksinkertaisia keinoja, joiden avulla pystyy tehostamaan omaa tekemistään.
Olen kuullut sanottavan, että ihmiset, jotka hallitsevat omaa elämäänsä ovat usein onnellisempia. Mistä tämä hallinnan tunne siis muodostuu? Minulle yksinkertaisesti siitä, että tunnen itseni riittävällä tarkkuudella (omat vahvuuteni ja heikkouteni). Tämän tiedon avulla on hyvä lähteä kohtaamaan ja hallitsemaan tulevan päivän tavoitteita.
Alkajaisiksi tulee selvittää milloin on tehokkaimmillaan päivän aikana. Tähän aikaikkunaan tulisi sovittaa päivän vaativimmat tehtävät. Olen itse ollut aina aamuihminen. Minulle on ollut helppo ponkaista sängyn pohjalta ylös heti kellon soidessa eikä torkku-ominaisuus ole ikinä tullut itselleni tutuksi. Tästä syystä minulle on loogista tehdä päivän vaativimpia tehtäviä heti aamusta. Esimerkiksi kirjoitan tätä blogia parhaimmillaan ennen työpäivän aloittamista, sillä ajatus kulkee aamuisin kirkkaimmin ja teksti syntyy tähän aikaan helpoiten.
Työpäivän aloittaessani pyrin aina miettimään päivän tehtäväni mahdollisimman tarkkaan etukäteen ja tämän jälkeen laittamaan ne tärkeysjärjestykseen vaativimmasta helpoimpaan. Esimerkiksi tarjouslaskelman teko on itselläni järkevää laittaa aamuun/aamupäivään ja asiakaskontaktointeja puolestaan iltapäivään. Tärkeää on siis tunnistaa oma rytminsä ja toimia sen mukaan.
Työpäivän jälkeen ja sen aikana olemme alttiina sosiaalisen median vaikutuksille. Algoritmit on luotu tarjoamaan meidän silmiemme eteen juuri itseämme kiinnostavaa materiaalia. Uskallankin väittää, että jos joku minulle entuudestaan tuntematon ihminen saisi puhelimeni käsiinsä ja selailisi läpi sosiaalisen median feedini, hän pystyisi melko tarkasti päättelemään minun mielenkiinnon kohteeni. Jos et siis ole tyytyväinen sen suhteen mitä Twitter, Instagram tai Youtube tarjoavat silmiesi eteen, on aika tehdä asialle jotain.
Olen itse yrittänyt poissulkea poliittiset aiheet ja uutiset oman sosiaalisen median feedistä. Tästä huolimatta huomaan melkein päivittäin lukevani Twitterin kommenttikentästä uusiin rokotesekoiluihin tai julkisiin investointeihin liittyviä päivityksiä, joihin kuluu satoja miljoonia enemmän verorahoja kuin oli alun perin budjetoitu. Eihän tässä kuitenkaan mitään järkeä ole. Nämä ovat niin isoja asioita, ettei minun mieleni pahoittamisella ole mitään vaikutusta. Toisaalta tiedostan myös, että muutos tarvii toimintaa. Jos kaikki toimisivat näin, mikään ei muuttuisi. Ehkä on syytä kuitenkin harkita käyttääkö aikansa argumentointiin somessa vai johonkin hieman konkreettisempaan.
Vaikuttamisen kolmikehämalli
Minulle esiteltiin yhdessä myyntiin kohdistuvassa koulutuksessa ns. vaikuttamisen kolmikehämalli. Malli muodostuu nimensä mukaisesti kolmesta eri kehästä, jotka poikkeavat toisistaan vaikuttamismahdollisuuksien mukaan. Ulkokehällä on asiat, joihin et pysty vaikuttamaan ja joista et päätä esim. suomen koronapolitiikka (ellet sitten satu olemaan korkeavaltainen poliitikko). Keskimmäisellä kehällä puhutaan asioista, joihin pystyt jo vaikuttamaan, mutta joista et kuitenkaan päätä esim. työkavereidesi mielipiteet. Näihin pystyt varmastikin vaikuttamaan, mutta työkaverisi tekevät kuitenkin lopullisen päätöksen itse.
Sisimmällä kehällä sijaitsee asiat, joihin pystyt itse vaikuttamaan ja joista päätät itse. Täällä sijaitsee esim. oma asenne ja tekeminen. Näillä onkin todella iso vaikutus koko päivään. Jos herään aamulla väsyneenä/alakuloisena, on suuri todennäköisyys, että tämä sama olotila jatkuu loppupäivän ajan. Taas vastaavasti, jos aamulla on hyvä ja energinen vire, kantaa tämä todennäköisesti päivän läpi. Tässäkin on tärkeää kuunnella omaa kroppaansa. Kaikille osuu kohdalle niitä hyviä ja huonoja päiviä. Hyvät päivät tulisi kuitenkin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, jolloin huonompina päivinä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa siitä, ettei saanut mitään erityistä aikaan.
Keskitä siis jatkossa huomiota näihin asioihin:
- panosta itsesi tuntemiseen
- opi tunnistamaan hyvät päivät ja tehokkaimmat aikaikkunat näiden päivien sisällä
- anna itsellesi armoa heikompina päivinä
- hyödynnä vaikuttamisen kolmikehämallia asioiden priorisoinnissa
Saitko kirjoituksesta uusia oivalluksia? Olivatko tekstissä käsitellyt asiat sinulle jo entuudestaan tuttuja? Laita kommenttia alle ja linkkaa teksti kaverille joka tästä voisi hyötyä!
Tämä oli hyvä poikkeavuus blogissasi, ehkä jopa virkistävä.
VastaaPoistaAihe on itsessään tuttu, mutta esittämäsi näkökulmat antoivat minulle uutta ajateltavaa.
Otsikko antoi minulle jostain syystä ennakkoluulon, että täältä löytyisi jotain käytännön niksejä päivän varrelle ja elämiseen. Ehkä hyvä, ettei käytännön niksejä ollut muutamaa esimerkkiä enempää, koska ne toimivat eri tavoin eri ihmisillä. Tyylisi mukaisesti annoit lukijalle ajateltavaa.
Omaa pohdintaani:
En itse ole aamuihminen ja persoonani ohjaa minua toimimaan sen mukaisesti. Aamulla en voi antaa täyttä kapasiteettiani, jolloin teen pienimmät ja nopeasti hoidettavat asiat heti aamulla alta pois. Päivän mittaan kapasiteetin kiivetessä huippuunsa pystyn keskittymään suurempiin haasteisiin.
Pohdintaani viitaten: Lause "tunnista milloin olet parhaimmillasi" -auttaa sinua luomaan omia keinojasi ajankäytön tehostamiseksi.
-Varhainen herätys, että prosessori on varmasti lämmin, kun työt alkaa.
-Ei palavereita ennen aamu 9:30
-jne.
Kiitos, jään hautomaan lisää niksejä.
/Joonas S
Kiitos kommentistasi. Aihe oli poikkeava ja siten tekstiä oli myös hankalampi tuottaa. Mukava kuitenkin kuulla, että siitä on ollut sinulle hyötyä.
PoistaJoo jätin konkreettiset vinkit vähälle juuri sen takia, että olemme toimintavoiltamme niin erilaisia. Se mikä toimii minulle ei välttämättä toimi sinulle.
Pohdintojesi perusteella vaikuttaa siltä, että olet selvästi miettinyt tekstin asioita ja tehnyt hyviä oivalluksia. Tsemppiä lisäniksien löytämiseen!