lauantai 8. lokakuuta 2022

09/2022 Kuukausiraportti

 Nettovarallisuuden kehitys




Syyskuussa nettovarallisuuden kasvussa nähtiin suuria heilahteluita eri omaisuusluokkien välillä. Käteisen osuus kasvoi reilusti kun pörssi vastaavasti sukelsi lähes yhtä paljon. Tällä hetkellä moni kuitenkin uskoo, että pohja olisi ainakin väliaikaisesti nähty ja suunta olisi tästä ylöspäin - jää nähtäväksi. Oma strategia pysyy edelleen muuttumattomana. 


Nettovarallisuus kasvoi kuukauden aikana 957€. Kasvua vuoden takaiseen syyskuuhun verrattuna on syntynyt 55,5%. 


Kuluvan kuukauden nettovarallisuuden kehitys





Nettovarallisuus muuttui kuun aikana seuraavasti: 

  • Pankkitilit +1574€

  • Sijoitusasuntojen nettoarvo +198€ (oma osuus) 

  • Asunnon nettoarvo +273€

  • ETF:ät ja rahastot -1135€

  • Uudet sijoitukset ETF:iin +0€

  • Auton nettoarvo -50€

  • Velkojen lyhentäminen +97€


Velkojen lyhentäminen kuvastaa omistosasuntoomme asennetun ilmalämpöpumpun lainaa. Jätin tämän voimaan siitä syystä, että sain siihen 18kk korottoman takaisinmaksuajan. Muussa tapauksessa olisin pyrkinyt maksamaan lainan kerralla pois. 



Syyskuun kulujakauma





Tulot olivat myös syyskuussa korkealla tasolla (+4400€). Tämä johtuu veronpalautuksista, joita sain jopa 859€. Summa on tietysti mukava, mutta paras tilannehan olisi, jos veronpalautuksen tulos olisi niukasti positiivinen. Nythän olen käytännössä lainannut valtiolle rahaa, jonka saan vasta takapainotteisesti takaisin. Suuret inflaatioluvut huomioiden rahan määrä on myöskin pienempi mitä se olisi ollut viime vuonna käytettynä. Tästä on kuitenkin otettu nyt opiksi ja sijoitusasunnon tuloja ja kuluja on tullut merkattua jo kuluvan vuoden veroilmoitukseen. 


Menot jatkoivat edelleen alentumistaan (-2231€). Tätä vähemmän kulutin viimeksi tasan vuosi sitten edellisen vuoden syyskuussa. Silloin menot olivat itse asiassa reilut tuhat euroa alhaisemmat. Tämä kuvastaa hyvin miten iso vaikutus sijoitusasunnoilla on ollut myös kulupuolella, kun viime vuoden lokakuusta lähtien niihin on alkanut virtaamaan rahaa. Haluan kuitenkin esittää niihin kohdistuvat kustannukset osana omaa talouttani. Tarkoituksenani on tällä pystyä demonstroimaan, että omalla henkilökohtaisella kulutuksella on vähemmän ja vähemmän väliä ajan kuluessa ja sijoitusvarallisuuden kasvaessa. Tulopuoli on se, jolla on enemmän väliä. 


Viime kuukausi oli kokonaisuutena hyvä. Siitä kertoo parhaiten säästöaste, joka oli pitkästä aikaa mainitsemisen arvoisella tasolla 49 prosentissa. 


Tavoitteiden edistyminen


Nettovarallisuuden kasvu 21717€/22807€: Kuten luvut kertovat, olen jo erittäin lähellä tavoitteen saavuttamista. Nyt kun kolme kuukautta on vielä vuotta jäljellä ja pörsseistä on otettu jo runsaasti ilmaa pihalle, alan olemaan luottavaisin mielin sen suhteen, että tavoite tulee täyttymään. Tämä siitäkin huolimatta, että ensi vuoden alussa olevia häitä varten tulee kulumaan vielä rahaa. 


Sijoitusasuntojen hankinta 1/2: Tilanne on edelleen muuttumaton tavoitteen suhteen eikä muutosta ole ainakaan toistaiseksi tiedossa. 


Olen pohtinut flippauksien ottamista osaksi tulevaisuuden sijoitusstrategiaa. Siinä häviää verotuksessa osta ja pidä strategiassa hyödynnettävälle asunnon uudelleenarvioinnille, mutta rahan saa kiertämään nopeammin näin sijoitusuran alkuvaiheilla. Näin ollen ainakin teoriassa vaurastumisen nopeutta pystyisi tällä menetelmällä kasvattamaan. 


Kirjoja luettu 6/5: Ei muutosta luettujen kirjojen määrässä. Tämä tavoite on kirkastanut hyvin itselleni kuinka tavoiteorientoitunut ihminen olen. Kirjojen lukeminen tapahtui kuin itsestään siinä vaiheessa kun tavoite oli vielä täyttymättä. Sen jälkeen puolestaan tilanne on ollut täysin päinvastainen. Itseään joutuu patistamaan kirjan ääreen ja tässä harvoin onnistuu. Toisaalta tavoite on tullut täyteen, joten ehkä tämä ei ole niin vaarallista. 


Loppuvuotta kohti pörssin myllerrystä mielenkiinnolla seuraten ja oman varallisuuden tasaisesta kasvusta nauttien! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti