sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Elokuun kuukausiraportti

Elokuu ja samalla itselläni lomakuu takanapäin. Tulot olivat normaalia korkeammalla tasolla ja samoin olivat menotkin. Loppuvuoden nettovarallisuuden bonustavoite on nyt myös asetettu. 



Nettovarallisuuden kehitys











Nettovarallisuuden kasvuputki sai edelleen jatkoa, kun elokuun myötä perättäisten positiivisten kuukausien määrä kasvoi kahteentoista. Kokonainen vuosi on siis tahkottu putkeen nousua. Oma taloudellinen seuranta onkin jo sen verran hyvällä pohjalla, että uskon tämän putken katkeavan vasta kun pörssit ottavat kunnon syöksyn alaspäin.


Kasvutahti parani selvästi edelliseen kuukauteen verrattuna ja alkuperäinen kuukausittainen kasvulukema ylittyi säännöllisen etf-sijoituksen verran. Voitaneen siis puhua onnistuneesta kuukaudesta. Kasvua vuodentakaiseen elokuuhun syntyi 73%. Tästä kasvuvauhdista kertoo paljon se, että miljoonan nettovarallisuuden saavuttamiseen kymmenessä vuodessa omalla aloitusvarallisuudellani tarvitaan vuosittain 38% nousu edelliseen vuoteen verrattuna. 


Alku on siis lähtenyt erittäin hyvin käyntiin. Tällaisen tahdin ylläpitäminen vaikeutuu kuitenkin selvästi varallisuuden kasvaessa. Näin ollen on mielestäni tärkeää, ettei jää liian pitkäksi aikaa nauttimaan hyvän olon tunteesta, vaan pyrkii maksimoimaan ensimmäisen vuosien kasvun ja saamaan hyvän etumatkan tuleville vuosille. 



Kuluvan vuoden nettovarallisuuden kehitys


Asettamani nettovarallisuuden kasvutavoite tälle vuodelle on siis 10414€, pohjautuen aiemmassa postauksessa käsittelemääni: “miljoonan nettovarallisuus kasaan eri iässä” ja nimenomaan 40 ikävuoden käyrään. 


Nettovarallisuus muuttui kesäkuun aikana seuraavasti: 

  • Säästöön +319€

  • Asunnon nettoarvo +274€

  • Pörssi +359€

  • Uudet sijoitukset ETF:iin 600€

  • Auton nettoarvo -60€











Kuten alla olevasta kuvaajasta näkee bonustavoite on nyt asetettu loppuvuodelle. Tavoitteena onkin siis saavuttaa 50 000€ nettovarallisuus vuoden loppuun mennessä. Haaste on kova, mutta mielestäni tavoitteiden ja erityisesti bonustavoitteiden kuuluu haastaa ihmistä ylittämään itsensä, muuten kehitystä ei tapahdu. Tämän saavuttamisesta ollaan tällä hetkellä muutama satanen perässä, mutta olen luottavainen, että syksyn tullessa ainakin menopuoli madaltuu, mikä puolestaan auttaa tavoitteen saavuttamista. 


Tässä kuussa varallisuus kasvoi tasaisesti säästöjen, asunnon nettoarvon ja pörssin siivittämänä. ETF:iin tuli laitettua jälleen kuukauden tauon jälkeen vakio summa rahaa ja auton nettoarvoa vähennettiin totuttuun tyyliin. 


Elokuun kulujakauma











Elokuussa nettotulot olivat selvästi normaalia suuremmat (3141€). Tähän vaikutti palkkatulojen lisäksi kilometrikorvaukset, jotka lunastan itselleni joka toinen kuukausi. Lisäksi verottaja muisti pienellä parin sadan suuruisella lahjalla. 


Myös menot ylittivät normaalitason (1926€, tästä on vähennetty asunnon lainan lyhennys). 

Selvänä kulukategorian voittajana kuukauden aikana oli autoon liittyvät kustannukset (774€). Lomailun aikana tuli matkustettua paljon, jolloin bensaan kului selvästi normaalia enemmän rahaa. Lisäksi kuun lopussa teetätin jarrupalojen- ja levyjen uusinnan kausihuollon yhteydessä auton etuosaan. Ilokseni sain kuitenkin kuulla, että samaiset osat ovat myös auton takaosassa vaihtokelpoisessa kunnossa. Lähiaikoina taskuja pääsee siis kaivelemaan vielä lisää. Kyllä autoilu on halpaa!  


Vaatteisiin tuli käytettyä selkeä summa rahaa kun päivitin ulkoiluasuni. Tuotteiden pitäisi kuitenkin olla laadukkaita, jolloin näillä pärjää useamman vuoden. Muiden kulujen saraketta kasvattaa  eläinlääkärikustannukset, jotka syntyivät kun koiramme sairastui vatsatautiin. Muilta osin kulutus oli linjassa edellisiin kuukausiin verrattuna. 



Tavoitteiden edistyminen


Nettovarallisuuden kasvun bonustavoite 12906€/19860€: Nyt kun alkuperäinen vuositavoite on ylittynyt jo selvästi oli aika asettaa bonustavoite. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, haastetta tässä riittää, mutta niin kuuluukin. 


Ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta 0/1: Olemme saavuttaneet 30% omarahoitusosuuden hintahaarukkamme alaosissa sijaitseviin asuntoihin. Näin ollen asunnon hankinta alkaa olemaan realistista siltä pohjalta. Kävimmekin kolme lainaneuvottelua potentiaalisten pankkien kanssa. Näistä kaksi oli henkilöpuolella ja yksi yrityspuolella. Henkilöpuolelle olemmekin saaneet jo lainalupauksen, joka täyttää kriteerimme ja on voimassa seuraavat puoli vuotta. 


Lainan ehdot tarkemmin: Muuttuvakorkoinen marginaali 0,85%, laina-aika 20v. Pankki ei vaadi kokonaisasiakkuutta eli nykyiset omistuasuntojen lainat saavat säilyä nykyisessä pankissa. Lisäksi meille myönnettiin yhteinen laina (tämä tuntuu olevan vaikea asia useille pankeille, jos lainanhakijat asuvat eri talouksissa). Tämä oli meille kuitenkin tärkeää sillä näin ollen vältämme tuplakustannukset lainanavausmaksun ja lainanhoitomaksujen osalta. 


Olemme siis siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että meillä on lainalupaus johon olemme tyytyväisiä ja jonka avulla pystymme aloittamaan asuntosijoittamisen. Nyt vain odotellaan, josko kahden jäljellä olevan pankin ehdot ovat entistä paremmat.   


Blogikirjoitukset 15/26: Elokuussa julkaistiin heinäkuun kuukausiraportti.


Kuukauden säästöaste 50% tai yli, 2/6: Säästöaste parani hieman edellisestä kuukaudesta sen ollessa 33%. 50% tavoitetaso jäi kuitenkin melko kauaksi. Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, että vuodesta on enää neljä kuukautta jäljellä ja tavoitteen saavuttamiseksi jokaisena niistä pitäisi saavuttaa yli 50% säästöaste. Vaikealta siis alkaa näyttämään, mutta kaikki on edelleen mahdollista.


Elämästä nauttiminen: Tämäkin kuukausi kului edellisen tavoin erittäin nopeasti, ellei jopa nopeammin. Kuun ensimmäiset kaksi viikkoa menivät kesäloman merkeissä. Viikot tuli matkusteltua aktiivisesti ympäri suomea. Kotona tuli oltua lomaviikkojen aikana ainoastaan muutama päivä. Tämä teki itselleni hyvää sillä olen ollut merkittävän osan vuodesta etätöissä kotona. Näin ollen pystyin irtautumaan loman aikana hyvin työympäristöstä.




*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti