sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Syyskuun kuukausiraportti

Syyskuu taputeltu. Tulot pysyivät korkealla tasolla ja menot puolestaan putosivat omalla mittapuulla alhaiselle tasolle. Tästä huolimatta bonustavoite lipui pari astetta kauemmaksi. 


Nettovarallisuuden kehitysNettovarallisuuden kasvuputki sai edelleen jatkoa, kun syyskuun myötä perättäisten positiivisten kuukausien määrä kasvoi kolmeentoista. Reilu vuosi on siis tahkottu putkeen nousua. Oma taloudellinen seuranta onkin jo sen verran hyvällä pohjalla, että uskon tämän putken katkeavan vasta kun pörssit ottavat kunnon syöksyn alaspäin.

Syyskuuhun asti kesti ennen kuin ensimmäinen tappiollinen kuukausi osakemarkkinoilla tuli vastaan. Tämä ei sinällään ole yllätys sillä syyskuu on historiallisessa valossa huonoiten tuottanut kuukausi. Vielä ei kuitenkaan voida puhua romahdusmaisesta laskusta. Omilla säästötoimilla pystyi siis vaikuttamaan selvästi positiivisen kuukauden syntymiseen. Mielenkiintoista on seurata minkä suuruisilla sijoitussummilla omalla säästämisellä ei ole enää väliä.  


Kasvutahti heikkeni hieman edellisestä kuukaudesta, mutta ylitti kuitenkin tuhannen euron rajan, kasvun ollessa tasan 1200€. Kasvua vuodentakaiseen syyskuuhun on syntynyt 77%. Tästä kasvuvauhdista kertoo paljon se, että miljoonan nettovarallisuuden saavuttamiseen kymmenessä vuodessa omalla aloitusvarallisuudellani tarvitaan vuosittain 38% nousu edelliseen vuoteen verrattuna. Homma on lähtenyt siis vahvasti käyntiin, mutta niin sen kuuluukin, mikäli kovat tavoitteet aiotaan saavuttaa. Kuluvan vuoden nettovarallisuuden kehitys


Asettamani nettovarallisuuden kasvutavoite tälle vuodelle on siis 10414€, pohjautuen aiemmassa postauksessa käsittelemääni: “miljoonan nettovarallisuus kasaan eri iässä” ja nimenomaan 40 ikävuoden käyrään. Kesälomien jälkeen asetettu bonustavoite vaatii puolestaan 19860€ nettovarallisuuden kasvun. Luku on muodostunut yksinkertaisesti siitä, että sen saavuttamalla nettovarallisuus nousee kokonaisuutena 50 000€. 

Nettovarallisuus muuttui syyskuun aikana seuraavasti: 

  • Säästöön +1308€

  • Asunnon nettoarvo +269€

  • Pörssi -317€

  • Uudet sijoitukset ETF:iin 0€

  • Auton nettoarvo -60€

Tässä kuussa varallisuus kasvoi ylivoimaisesti säästöihin jääneiden tulojen ansiosta. Asunnon nettoarvo kasvoi ennalta määritetyn summan verran ja auton arvo puolestaan heikkeni totuttuun tapaan. Pörssi tuotti ensimmäisen tappiollisen kuukauden kuten jo edellä mainitsin. Syyskuun kulujakauma
Syyskuussa nettotulot olivat hieman normaalia suuremmat (2752€). Tähän vaikutti palkkatulojen lisäksi kilometrikorvaukset, joita kertyi mukavasti tarkasteluvälillä. Työnantajaltani tuli kuitenkin kuukauden loppupuolella päivitetty matkustusohje, jossa täsmennettiin jatkossa tehtäviä ajomerkintöjä. Uuden tulkinnan mukaan kilometrit määränpäähän ja takaisin tulee merkitä lyhyemmän etäisyyden mukaan joko kotoa tai konttorilta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jatkossa matkalaskujen määrät tulevat olemaan alhaisempia.  


Menot olivat vastaavasti vuoden toisiksi alhaisimmat (1176€, tästä on vähennetty asunnon lainan lyhennys). Ainoastaan maaliskuussa kului tätäkin vähemmän rahaa (1162€). Kulutus jäi alhaiselle tasolla yksinkertaisesti siitä syystä, että rahaa kului suurimmissa osin pakollisiin asioihin (ruoka, bensa, asuminen). Pieniä ylimääräisiä kuluja kuussa syntyi ainoastaan koiraan kohdistetuista kustannuksista, ravintolakäynnistä ja harrastuskustannuksista. Panostin myös omaan osaamiseeni ostamalla asuntosijoittamiseen liittyvän kurssimateriaalin. Viimeksi mainittu osto oli mielestäni erittäin onnistunut sillä hinta/laatu -suhde jäi erittäin alhaiselle tasolle suuren oppimäärän ansiosta. Kaiken lisäksi kulu on vielä verotuksessa vähennettevää! Aion siis jatkossakin panostaa säännöllisesti omaan kehitykseen. Tavoitteiden edistyminen


Nettovarallisuuden kasvun bonustavoite 14106€/19860€: Vaikka nettovarallisuus kasvoikin 1200€ tässä kuussa jäi se selvästi keskimääräisestä 1655€ bonustavoitteen vaatimasta kasvutahdista. Bonustavoitteen saavuttamiseksi nettovarallisuuden tulisikin kasvaa loppuvuoden aikana 1918€/kk. Vaatimus on kova, kun peilaa kuluvan vuoden toteutuneisiin kasvulukuihin. Vielä ei ole kuitenkaan hanskoja heitetty tiskiin. Tämä tulee kuitenkin vaatimaan apuja pörssistä eikä sijoitusasunnon löytäminenkään pahaa tekisi. 


Ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta 0/1: Kaikkien pankkien kanssa on nyt päästy neuvotteluissa päätökseen. Pankiksemme valikoitui Nordea (tämän lainan ehdot kuvasin jo edellisessä kuukausiraportissa). Nordea jakaa pankkina vahvasti seuraamieni asuntosijoittajien mielipiteet. Saa nähdä kummalle puolelle oma mielipide loppujen lopuksi vakiintuu. Toistaiseksi heidän toiminnastaan on jäänyt erittäin hyvä kuva.


Nyt meillä on siis lainalupaus takataskussa, omarahoitusosuus kerättynä ja vajaan vuoden verran hintadataa markkinoilta. Tiedossamme onkin muutama potentiaalinen kohde, joita lähdemme tutkimaan tarkemmin. Ensimmäisen sijoitusasunnon hankkiminen alkaa siis olemaan jo todellä lähellä.  


Blogikirjoitukset 16/26: Syyskuussa julkaistiin elokuun kuukausiraportti.


Kuukauden säästöaste 50% tai yli, 3/6: Säästöaste nousi kolmatta kertaa vuoden sisällä yli 50%, sen ollessa 57,3%. Erittäin hyvä suoritus omasta mielestäni. Tämä kuukausi vahvisti aiemmin muodostamaani mielikuvaa, että yli 50% säästöaste on itselleni mahdollista saavuttaa ainoastaan normaalia selvästi korkeammilla tuloilla, matalilla menoilla tai näiden yhdistelmällä. 


Tämän tavoitteen onnistumisen suhteen ollaan siis edelleen selkä seinää vasten. Vuoden kunakin jäljellä olevana kuukautena säästöasteen pitäisi ylittää tavoitetaso, mikäli haluaa onnistua. Alan olemaan hieman skeptinen onnistumisen suhteen, mutta en ole vielä kuitenkaan luovuttanut.


Elämästä nauttiminen: Tämä kuukausi osoitti itselle hyvin sen, että elämästä pystyy nauttimaan ilman suurempia hankintoja ja taloudellisia panostuksia. Liikuimme paljon luonnossa sekä tapasimme perhettä ja ystäviä. Tämän lisäksi elimme ja nautimme niin sanottua perusarkea.*Kumppanuusmarkkinointilinkki. Avaamalla asiakkuuden tämän linkin avulla saan itselleni komission uudesta jäsenyydestä. Muutoin se ei eroa millään tavalla asiakkuuden luonnista suoraan Nordnetin sivuilta. 

"Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti